- Tanıtım
- Akademik Kadromuz
- Eğitim Faaliyetlerimiz
- Çalışma Konularımız
- Erişim Bilgilerimiz
Güncelleme: 13.11.17

Periodontoloji, dişleri çevreleyen sert ve yumuşak dokuların anatomik ve histolojik yapısını inceleyen, hastalıkların oluşum, etiyoloji ve patolojilerini araştıran ve bu hastalıkların tedavisi için gerekli uygulamaları yapan bir anabilim dalıdır. Genel olarak periodontal hastalıklar dişetinin basit bir iltihabı olan gingivitis ile başlar. Gingivitis tedavi edilmediğinde bazı faktörlerin etkisiyle ilerleyerek dişeti iltihabının daha şiddetli formu olan periodontitise dönüşebilmektedir. Bu faktörler arasında genetik ve mikrobiyolojik faktörler, sigara, alkol, stres gibi çevresel faktörler ve sistemik yardımcı faktörler yer almaktadır.
Gingivitis toplumda oldukça yüksek oranda görülmektedir. Dişetlerinde kanama, hastalığın en önemli göstergeleri arasında yer almaktadır. Genel olarak ağrıya neden olmadığından çoğunlukla bireyler hastalığın farkına varmazlar. Hastalık ilerlemesiyle dişi saran destek doku etkilenir. Bu durum ağızda kokuya, kanamanın artmasına, bazı hastalarda hafif ağrıya neden olabilir. Hastalığın ilerlemesiyle dişlerde sallanmalar, hatta diş kayıpları görülebilmektedir.
Periodontoloji AD da periodontal hastalıklar başlamadan önce koruyucu önlemlerle ilgili uygulamalar, cerrahi ve cerrahi olmayan periodontal tedaviler, dişeti çekilmeleri ve dişeti estetiğini ilgilendiren mukogingival cerrahi işlemler ve diş eksikliklerinin giderilmesiyle ilgili dental implant uygulamaları yapılmaktadır. Ayrıca ülkemizde son yıllarda artan oranda görülen periimplant hastalıklarının tedavisi de kliniğimizde yapılmaktadır.
Tarihçemiz

Periodontoloji AD. 1979 yılında bilim dalı olarak faaliyetine başlamış, 1987 yılında emekli olana kadar Doç. Dr. Yücel AKSOY başkanlığında faaliyetlerine devam etmiştir. Daha sonra, 1996 yılına kadar Prof Yalçın IŞIMER’ in başkanlığında görevler sürdürülmüştür. Gülhane Askeri Tıp Akademisi Diş Hekimliği Bilimleri Merkezi altında 1996 yılında anabilim dalı olmuştur. Bölüm başkanlığı 1996-2009 yıllarında Prof.Dr. Atilla ÖZDEMİR tarafından, 2010 yılından itibaren ise Prof. Dr. Işıl SAYGUN tarafından yürütülmüştür. Periodontoloji AD. da çok sayıda lisansüstü seviyede öğrenci yetiştirilmiştir. 2017 yılında Gülhane Diş Hekimliği Fakültesi’nin kurulması sonrasında da Periodontoloji AD Başkanlığı görevi Prof. Dr. N. Işıl SAYGUN tarafından sürdürülmektedir.
Diş hekimlerine mezuniyet sonrası uzmanlık ve doktora eğitimleri verilmesinin yanı sıra bölümümüzde bilimsel çalışmalar yapılarak kongre ve sempozyumlarda sunulmakta, yurt içi ve yurt dışı dergilerde yayınlanmaktadır. Bu çalışmaların yanında periodontolojiyi ilgilendiren tüm hastalıkların gerek cerrahi olmayan yöntemlerle gerekse cerrahi yöntemlerle tedavileri yapılmaktadır. 2017-2018 eğitim yılı döneminde Gülhane Diş Hekimliği Fakültesi’ne Lisans öğrencisi alınımını takiben, lisans eğitimine de başlanacaktır.
Hastalara Uygulanan Tedaviler
Oral hijyen eğitimleri: Gingivitiste en önemli etyolojik-nedensel faktör mikrobiyolojik dental plaktır. Bu nedenle bu hastalıkların oluşmasında en önemli etken olan plağın günlük olarak temizlenmesi gereklidir. Bu amaçla hastalarımıza oral hijyenlerini sağlayabilecekleri bilgiyi kazandırmak yaptığımız tedavilerde en önemli yeri oluşturmaktadır.
Cerrahi olmayan periodontal tedaviler: Mikrobiyal dental plağa başlı dişeti hastalıklarında öncelikle başlangıç tedavisi yapılarak başlanır. Bu amaçlar diştaşı temizliği, kök yüzey düzleştirmeleri, lokal ve sistemik ilaç uygulamaları kliniğimizde yapılmaktadır. Yine kliniğimizde dentin hassasiyetlerinin tedavisi gerek ilaç uygulamalarıyla gerekse lazer kullanılarak gerçekleştirilmektedir.
Cerrahi periodontal tedaviler: İlerlemiş periodontal hastalıkların tedavisinde, açığa çıkmış kök yüzeylerinin örtülmesinde (hassasiyet yada estetik amaçlı) (mukogingival cerrahiler), eksik dişlerin tedavisi amacıyla dental implant uygulamaları, protez öncesi yumuşak doku genişliğini artıracak cerrahi işlemler yapılmaktadır. Ayrıca geleneksel cerrahi tedavilerin yanında güncel literatürler takip edilerek yaptığımız tedavilerde trombositten zengin fibrin gibi hastanın kendi kanından elde edilen rejenerasyona katkıda bulunan faktörleri de kullanmaktayız.
Araştırma Faaliyetleri: Periodontoloji AD öğretim üyeleri rutin periodontal muayene ve tedavilerin yanında yoğun bir şekilde bilimsel çalışmalar yapmaktadır. Periodontal hastalıkların patogenezine yönelik çalışmalar başta olmak üzere rejeneratif tedavilere yönelik bilimsel araştırmalar yapılmakta ve projeler devam etmektedir.
.png)
General Dr Tevfik Sağlam Cad. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Diş Hekimliği Fakültesi Peirodontoloji AD. 06018 Etlik/ANKARA
.png)
Klinik:0312 304 6036
ABD Bşk:03123046021

0312 3046020

gulhane.periodontoloji@sbu.edu.tr